Sabiedrība
Projektā apzināts novada kulinārais mantojums
17.11.2022Skrindu dzimtas muzejs šogad īstenojis projektu “Latgales virtuves garša”, apzinot saimnieces visā novadā, krājot viņu stāstus, pieredzi un arī receptes. Projekta gaitā tika organizētas trīs meistardarbnīcas, kurās sadarbībā ar šefpavāru Haraldu Saušu no Kalupes pagasta, godu saimnieci un īsto latvju saimnieci Viju Kudiņu no Aglonas un Ilzi Stabulnieci no Krāslavas novada tika gatavoti seni Latgalei raksturīgi ēdieni, kā arī tapusi fotoizstāde, kurā apkopoti 15 saimnieču stāsti un kulinārais mantojums.
Skrindu dzimtas muzeja direktore Anna Lazdāne atzīst, ka ideja par projektu jau sākotnēji ielikta pašā muzejā, kura krājumā glabājas vecā avīze “Drywa”. “Kas ir druva? Tas ir lauks, kurā briest vārpas, no vārpām veidojas graudi, no graudiem milti, no miltiem dažādi ēdieni.”
Pirms dažiem gadiem projekta rezultātā Vabolē blakus Skrindu dzimtas muzejam tika izveidota kulinārā mantojuma telpa, kurā muzejs rīko dažādus pasākumus un meistardarbnīcas, rādot un mācot apmeklētājiem dažādas kulinārās prasmes, piemēram, kā cept maizi, pīrādziņus un plātsmaizes. Visbiežāk šīs meistarklases tiek piedāvātas tieši skolu jaunatnei, lai nodotu Latgales kulināro mantojumu no paaudzes paaudzē. Pamazām radusies doma apzināt vietējās novada saimnieces, kas prot gatavot dažādus senus Latgales ēdienus.
“Aprunājoties ar sievām un zinot, cik mēs esam bagāti savā kulinārajā mantojumā, gribējās visu to iemūžināt, lai tas paliktu kā vēstījums nākotnei. Jo šodien internets pilns dažādu recepšu, kur mēs apgūstam kaut ko jaunu, bet pamatu pamats ir mūsu stiprās, labās arodu meistares, saimnieces, kuras vēl ir mūsu vidū un kuras zina, kā izcept kuģeli, kā pagatavot šmakovciņu, kā sagatavot komas un auzu ķīseli. Tāpēc arī dzima šis projekts,” teic muzeja direktore.
Projekta laikā tika apzinātas 15 saimnieces un saimnieki gan Augšdaugavas novadā, gan ārpus tā robežām, kas labprāt dalījās savā pieredzē un dzīvesstāstā, kā arī rādīja savu meistarību virtuvē, - Anita Drozdova, Anna Lazdāne, Antoņina Geriņa, Dace Aleksejeva, Genovefa Žuka, Haralds Saušs, Ilona Dalecka, Ilze Stabilniece, Ināra Mukāne, Indra Madarniece, Jolanta Bāra, Vija Kudiņa un Somu dzimtas saimnieki Antons, Dainis un Inese. Rezultātā izveidota fotoizstāde, ko pašlaik var aplūkot Vaboles Kultūras namā, bet tālāk tā mēros ceļu uz kultūras un izglītības iestādēm kopā ar apkopoto recepšu grāmatu un saimnieču dzīvesstāstiem.
Katrai saimniecei ir sava īstā Latgales garša un neparastas receptes, kas mantotas no paaudzes paaudzē. Zūsteņa, pukuči, kuģelis, kartupeļu kļockas, asins desas, kvašelina jeb aukstā gaļa, komas, irbītes, auzu ķīselis, ubagu pirkstiņi, purva buča, žīdu cepurītes, pildīts ķirbis - šīs un daudzas citas receptes var atrast recepšu grāmatā, kas ceļos apkārt reizē ar fotoizstādi.
Projekta noslēguma pasākumā godu saimniece Vija Kudiņa vadīja kulināro meistardarbnīcu, mācot pagatavot ēdienus no savas bērnības – krapavnīkus un kļockas. Procesā saimniece iesaistīja arī klātesošos jauniešus, aicinot viņus gan mīcīt mīklu, gan veidot plāceņus.
“Tas ir mans bērnības ēdiens. Buļbešnīki, guļbešnīki, mana mamma tos sauca par krapavnīkim. Pa mammas līnijai senči bija nedaudz poļi, bet krapavatj poliski nozīmē pildīt ar kaut ko. Visbiežāk esmu redzējusi un pati ēdusi ar sautētiem kāpostiem, bet pilda arī ar sēnēm. . Tas nebija ikdienas, bet svētku ēdiens, mamma svētdienās gatavoja šo ēdienu un lika galdā. Abas ar māsu bijām noliktas pie kartupeļu mizošanas, varbūt tāpēc arī palicis atmiņā,” saka saimniece.
Godu saimniece un Aglonas maizes muzeja vadītāja Vija Kudiņa atzīst, ka ikdienā saimei liek galdā vienkāršus ēdienus, tā teikt - ko Dievs devis, to arī ēdam. Taču goda vietā galdā vienmēr ir maize. “Dažreiz sagribas piena zupu vai novārīt kartupeļus un klāt linu eļļu, uzkaisīt sāli. Diez vai jauniešiem tas saprotams, jo viņiem ir pica, hotdogi, bet mana jaunība saistīta ar šiem vienkāršajiem ēdieniem. Kartupeļu biezenis ar kotleti jau bija ļoti glauns ēdiens. Kotletes neēdām katru dienu. Bet bez rudzu maizes ne vienu dienu nevaru. Dažreiz aizeju ar ģimeni uz kādu ķīniešu restorānu vai picu paēst, bet, lai cik tur būtu gards ēdiens, vakarā vienalga gribas nogriezt rudzu maizi, uzkaisīt sāli un uzdzert klāt aukstu pienu. Tas ir visgardākais dienas noslēgums.”
Projekts īstenots ar „Latvijas valsts mežu” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās “Latgales kultūras programmas” projektu konkursa finansējumu un pašvaldības atbalstu.
Teksts, foto: Inese Minova
Atgriezties atpakaļ
Pirms dažiem gadiem projekta rezultātā Vabolē blakus Skrindu dzimtas muzejam tika izveidota kulinārā mantojuma telpa, kurā muzejs rīko dažādus pasākumus un meistardarbnīcas, rādot un mācot apmeklētājiem dažādas kulinārās prasmes, piemēram, kā cept maizi, pīrādziņus un plātsmaizes. Visbiežāk šīs meistarklases tiek piedāvātas tieši skolu jaunatnei, lai nodotu Latgales kulināro mantojumu no paaudzes paaudzē. Pamazām radusies doma apzināt vietējās novada saimnieces, kas prot gatavot dažādus senus Latgales ēdienus.
“Aprunājoties ar sievām un zinot, cik mēs esam bagāti savā kulinārajā mantojumā, gribējās visu to iemūžināt, lai tas paliktu kā vēstījums nākotnei. Jo šodien internets pilns dažādu recepšu, kur mēs apgūstam kaut ko jaunu, bet pamatu pamats ir mūsu stiprās, labās arodu meistares, saimnieces, kuras vēl ir mūsu vidū un kuras zina, kā izcept kuģeli, kā pagatavot šmakovciņu, kā sagatavot komas un auzu ķīseli. Tāpēc arī dzima šis projekts,” teic muzeja direktore.
Projekta laikā tika apzinātas 15 saimnieces un saimnieki gan Augšdaugavas novadā, gan ārpus tā robežām, kas labprāt dalījās savā pieredzē un dzīvesstāstā, kā arī rādīja savu meistarību virtuvē, - Anita Drozdova, Anna Lazdāne, Antoņina Geriņa, Dace Aleksejeva, Genovefa Žuka, Haralds Saušs, Ilona Dalecka, Ilze Stabilniece, Ināra Mukāne, Indra Madarniece, Jolanta Bāra, Vija Kudiņa un Somu dzimtas saimnieki Antons, Dainis un Inese. Rezultātā izveidota fotoizstāde, ko pašlaik var aplūkot Vaboles Kultūras namā, bet tālāk tā mēros ceļu uz kultūras un izglītības iestādēm kopā ar apkopoto recepšu grāmatu un saimnieču dzīvesstāstiem.
Katrai saimniecei ir sava īstā Latgales garša un neparastas receptes, kas mantotas no paaudzes paaudzē. Zūsteņa, pukuči, kuģelis, kartupeļu kļockas, asins desas, kvašelina jeb aukstā gaļa, komas, irbītes, auzu ķīselis, ubagu pirkstiņi, purva buča, žīdu cepurītes, pildīts ķirbis - šīs un daudzas citas receptes var atrast recepšu grāmatā, kas ceļos apkārt reizē ar fotoizstādi.
Projekta noslēguma pasākumā godu saimniece Vija Kudiņa vadīja kulināro meistardarbnīcu, mācot pagatavot ēdienus no savas bērnības – krapavnīkus un kļockas. Procesā saimniece iesaistīja arī klātesošos jauniešus, aicinot viņus gan mīcīt mīklu, gan veidot plāceņus.
“Tas ir mans bērnības ēdiens. Buļbešnīki, guļbešnīki, mana mamma tos sauca par krapavnīkim. Pa mammas līnijai senči bija nedaudz poļi, bet krapavatj poliski nozīmē pildīt ar kaut ko. Visbiežāk esmu redzējusi un pati ēdusi ar sautētiem kāpostiem, bet pilda arī ar sēnēm. . Tas nebija ikdienas, bet svētku ēdiens, mamma svētdienās gatavoja šo ēdienu un lika galdā. Abas ar māsu bijām noliktas pie kartupeļu mizošanas, varbūt tāpēc arī palicis atmiņā,” saka saimniece.
Godu saimniece un Aglonas maizes muzeja vadītāja Vija Kudiņa atzīst, ka ikdienā saimei liek galdā vienkāršus ēdienus, tā teikt - ko Dievs devis, to arī ēdam. Taču goda vietā galdā vienmēr ir maize. “Dažreiz sagribas piena zupu vai novārīt kartupeļus un klāt linu eļļu, uzkaisīt sāli. Diez vai jauniešiem tas saprotams, jo viņiem ir pica, hotdogi, bet mana jaunība saistīta ar šiem vienkāršajiem ēdieniem. Kartupeļu biezenis ar kotleti jau bija ļoti glauns ēdiens. Kotletes neēdām katru dienu. Bet bez rudzu maizes ne vienu dienu nevaru. Dažreiz aizeju ar ģimeni uz kādu ķīniešu restorānu vai picu paēst, bet, lai cik tur būtu gards ēdiens, vakarā vienalga gribas nogriezt rudzu maizi, uzkaisīt sāli un uzdzert klāt aukstu pienu. Tas ir visgardākais dienas noslēgums.”
Projekts īstenots ar „Latvijas valsts mežu” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās “Latgales kultūras programmas” projektu konkursa finansējumu un pašvaldības atbalstu.
Teksts, foto: Inese Minova
Komentāri (0-1/1)
Losene 17.11.2022 13:41
0


0
Jauki saglabat un popularizet latgales kulinarijas tradicijas.neesmu baudijusi tadus latgalu edienus..vienu gan to majas cepto omites naizes garsu uz klavu lapaam aizmirst nespeju visu muzu kaut man bija kadi 8 gadi..atceros pat to krasni abru..un no pedejaa Miklos pikuca ome cepa sakasniti ar vidu ueliktu spekiti.tads rausitis..man lava piwdalities..cik tas bija gards..
Atbildēt
Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Jūnijā PAS “Daugavpils siltumtīkli” siltumapgādes tarifs sastādīs 85,33(EUR/MWh, bez PVN).
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Vienības nama Tradīciju mājā svinēs Rudenājus
Interesants un jauks pasakums..
Rudenaaji...citur tos sauc par mikeliem.ja lauku darbi jau tuvojas izskanai..labiba.tupeni novakti..vel kaposti bietes uz lauka..vel silti veji pus gluzi kaa julihja viduu.cilveki staiga vasaras apgerbas.kaut gan mikelitis nak ar salnam...vis vel prieksaa.jasteidz kirbjus novakt.rudenaaji ieseti lauki zali...saule spoza..un ko cilvek tu gribi..lai vasara butu muziga...ari tu reiz no vinas nogurtu..visiem jatpusas un jaapabust ari tumsaa..bet ari ta hav muziga..saules celss to aizraidis... Sīkāk...
Rudenaaji...citur tos sauc par mikeliem.ja lauku darbi jau tuvojas izskanai..labiba.tupeni novakti..vel kaposti bietes uz lauka..vel silti veji pus gluzi kaa julihja viduu.cilveki staiga vasaras apgerbas.kaut gan mikelitis nak ar salnam...vis vel prieksaa.jasteidz kirbjus novakt.rudenaaji ieseti lauki zali...saule spoza..un ko cilvek tu gribi..lai vasara butu muziga...ari tu reiz no vinas nogurtu..visiem jatpusas un jaapabust ari tumsaa..bet ari ta hav muziga..saules celss to aizraidis... Sīkāk...
Notiks Starptautiskā īsfilmu festivāla Manhattan short kino seansi
Un tomer mans liekaakais sapnis ur aizbraujt uz latgali dzervenees..vai jus varat man nosaukt kadu labu dzervenu purvu.
Sīkāk...
Sīkāk...
Notiks Starptautiskā īsfilmu festivāla Manhattan short kino seansi
Paslaik man ir daudz darba un nevaru piedalities nekados pasakumos...stadu zemenes lasu dzervenes un braucu uz tirgu..vel aboli jalasa...tikai ziemaa leduspuke sedes loga ruutii..un petis so trako launo noguruso pasauli..ka briesmigu iisfilmu man taa atgadina notikumi pasaulee..bet ceru ka tas hebus gadiem gars serials kaa hamelionu rotalas..bet tikai iisfilma kaa briesmigs sapnis..kurs paliks vesturee...bet varbut vestures vairs hebus jo hebus skatitaju...un tomer gribas cetret un skatities skaistas filmas..par cilveku likteniem sajutam pardzivojumiem cauri laikmetiem brienot..lotgolisi ejiet uz kino seansiem ja jums ir laiks Sīkāk...