Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinies ar "Divu Krastu Radio"
LV
Politika

TIEŠRAIDE: Valsts prezidents Sēlijā

10.07.2020
Piektdien, 10. jūlijā, Valsts prezidents Egils Levits Sēlijā uzsāks Latvijas kultūrvēsturisko zemju apmeklējumu pirms likuma iniciatīvas iesniegšanas Saeimā. 

Ar Sēlijas apmeklējumu Valsts prezidents Egils Levits uzsāks diskusiju ciklu par latviešu vēsturiskajām zemēm pirms likuma iniciatīvas iesniegšanas Saeimā, tādēļ Ilūkstes Kultūras namā Valsts prezidentam paredzēta saruna par Sēlijas identitāti un attīstību.

E. Levits arī apmeklēs Raiņa muzeju “Tadenava” Jēkabpils novadā un Sunākstē aplūkos par godu Vecā Stendera 300. gadadienai izveidoto “Abeces taku” (arī “Abices taka”), kas izveidota 2014. gadā, un Stenderu dzimtas kapus. Tāpat Valsts prezidents apmeklēs bioloģisko zemnieku saimniecību “Liepas” Aknīstes novadā.

Pirms Sēlijas apmeklējuma, atzīmējot Kokneses fonda biedrības, kas aizsāka ideju par Likteņdārza veidošanu, 15. gadadienas nedēļu, Valsts prezidents Egils Levits un bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga apmeklēs Likteņdārzu, kur iestādīs veltījuma ozolus.


Teksta tiešraidi nodrošina raidījuma "Sēlija šodien" producente Dinija Jemeļjanova


Teksta tiešraide


13.42
 Diskusiju vada Valsts prezidenta padomnieks Jānis Pleps.

13:47 Egils Levits uzsāk diskusiju atgādinot, ka visai sabiedrībai jāpiedalās kultūtvēsturiskās identitātes veidošanā. Ideja veidot atsevišķu vēsturisko zemju likumu radās ATR kontekstā.

13:52 Iedzīvotāji jautāja prezidentam: "Ar ko, viņaprāt, atšķiras Sēlija?" E.Levita atbilde: "Ar Sēliju man asociējas rakstnieks Veselis." Viņaprāt, šis rakstnieks savos darbos atklāj sēļu raksturu.Tāpat prezidents aicina sēļus kopt savu augšzemnieku izloksni.

13:55 Valters Ščerbinskis uzsver, ka etniskajai identitātei ir svarīga loma Latvijas valstiskuma veidošanā. Runājot par vietējām identitātēm, viņš vērtē, ka īstas atbildes uz to, kas īsti to veido, nav. "Administratīvā piederība ir ļoti svarīga," akcentē V. Ščerbinskis. Viņš atzinīgi vērtē, ka nu jau informatīvajā telpā tiek runāts par pieciem kultūrvēsturiskajiem novadiem. Arī skolās tas būtu plašāk jāmāca.

14:06 Stefans Rāzna atgādina, ka Sēlijas teritorija ir arī Lietuvā. Tāpēc viņaprāt līdzīgi kā Valkai-Valgai arī šeit varētu stiprināt Latvijas un Lietuvas sadarbību.

14:10 Inese Zandere sajūsminās par sēļu vietvārdiem. Viņa atgādina, ka Tadenava Sēlijā ir Raiņa dzimtene. "Sēlija man ir robežzeme," rakstniece atgādina, ka arī lietuvieši savulaik Sēlijas kongresā uzstājuši, ka sēļi ir vairāk piederīgi Lietuvai. Tāpat Sēlijas vērtība esot ekumēniskā vide. Vēl viens Sēlijas simbols - Daugava.

14:13 "Sēlija ir vienotājzeme," saka I. Zandere. Tāpēc sēļiem vienmēr jāsadarbojas. Ar baltkrieviem - vienojoties par Daugavas apsaimniekošanas politiku.

14:15 Laura Dimitrijeva atklāj, ka atkārtējās situācijas laikā, viņa attālināti strādāja no Sēlijas. "Daudziem ir saknes Sēlijā un lai gan viņi vairs nedzīvo Sēlijā, bet ar to ir cieša saikne," uzsver L. Dimitrijeva. Sēlijas unikalitāte - mazpilsētu tīkls.

14:19 Pēteris Stradiņš atzīst, ka lai gan viņš nav dzimis Sēlijā, atrodoties savā lauku mājā Viesītes pusē, viņš jūtas tai piederīgs. "Mēs nevaram būt Latgalē, mēs nevaram būt Zemgalē," saka P. Stradiņš.

14:24 Jautājums visiem diskusijas dalībniekiem: ko darīt sēļu kopības stiprināšanai?

14:26 Pēteris Stradiņš novērtē, ka labi līdz šim funkcionējuši Sēlijas kongresi. Tie būtu "jāreanimē".

14:28 Laura Dimitrijeva vērtē, ka rīcības plāns būtu jānoformē plānošanas, attīstības dokumentā. "Vēl pirms likums ir tapis, jārīko tāds kā masveidīgs jaunrades process," L. Dimitrijeva iesaka iesaistīt vairāk vietējos iedzīvotājus, aicināt tos izteikt viedokli.

14:30 "Nevajag dzīvot tā, it kā briesmas mums mūsdienās vairs nedraud," Inese Zandere vērtē, ka lielāka uzmanība jāpievērš tam, ka Sēlija atrodas plūdu zonā. "Sēlijas pašvaldībām būtu vienam otru jāatbalsts, jāsadarbojas."

14:33 V. Ščerbinskis aicina sāk katram ar sevi - uz jautājumu "no kurienes tu nāc?" atbildēt ar "no Sēlijas". Tāpat viņš akcentē: "Jēkabpils ir Sēlijas daļa. (..) Kamēr Jēkabpils nav integrēta Sēlijā, tā ir tāda "Pussēlija".

14:34 S. Rāzna iesaka, ka Sēlijas atbalstam vajadzētu veidot līdzīgas atbalsta programmas kā Latgalei.

14:36 Biedrības "Ūdenszzīmes" vadītāja Ieva Jātniece: "Spēcīgas kopienas ir risinājums jebkurai reformai." Ja tā būs, viņasprāt "varam ieņemt arī Jēkabpili." Tāpat viņa atbalsta ideju, ka jāveido īpašu atbalsta programmu Sēlijai. Viņa aicina tās izstrādē vairāk uzklausīt vietējās kopienas, lai arī tās tiktu uzklausītas vienlīdz stipri kā pašvaldības.

14:39 Tikmēr biedrības "Sēļu klubs" pārstāve vērtē, ka Sēlija ir lauku reģions. Viņa vēlas lielāku vienotību septiņu pašvaldību starpā.

14:43 E. Levits uzsver ka Sēliju pamatā veido aktīvie cilvēki, tātad arī sabiedriskās organizācijas. VIņš nepiekrīt tam, ka Sēlija būtu jājūtas "pamestiem". Ja ir cilvēki, tad arī ir kam darīt.

14:50 Iedzīvotāji jautājumos izsaka bažas par to, ka pēc ATR mazākapdzīvtos ciemu, pagastus būs grūtāk "sadzirdēt" lielākā novadā.

14:55 Prezidents atbild, ka vietējam līmenim būtiskus lēmumus lielās pašvaldības varēs pieņemt tikai pēc vietējās kopienas uzklausīšanas. Arī skolas, viņaprāt, laukos varētu būt mazākas. Savukārt, lai uzlabotu komunikāciju starp pašvaldībām un centrālās valsts pārvaldi, piemēram, ministrijām, būtu jāievieš viena diena nedēļā, kad tās visas paredz laiku saziņai ar pašvaldībām.

15:01 Iedzīvotāja jautā, vai reformas gaitā nenotiks "lauku iztukšošanās".

15:05 Egils Levits atzīst, ka reformai ir vairākas ēnas puses, taču uzsver, ka saimnieciski būs arī ieguvumi.

15:09 Ilūkstes Raiņa vidusskolas direktore Velta Šterna nobažījusies, vai skolu reforma nepasliktinās izglītības iestāžu sasniedzamību.

15:12 Egils Levits vērtē, ka situācija Izglīības un zinātnes ministrijai šī reforma ir izaicinājums, bet vecāko klašu skolēniem, lai iegūtu kvalitatīvāku izglītību, būtu jādodas arī uz attālākām skolām.

15:14 Uz Ilūkstes novada iedzīvotājas bažām, ka apvienojoties Augšdaugavas novadā viņa zaudēs piederību Sēlijai, prezidents atbild: "Tad jums būs dubultidentitāte!"

15:16 Diskusijas noslēgumā dalībnieki tiek aicināti dalīties ar ieteikumiem - kā dzīvot turpmāk? V. Ščerbinskis iesaka - būt gataviem cīnīties, aizstāvēt savu viedokli. L. Dimitrijeva aicina uzsākt reformas procesu domājot ne tikai par kultūrvēsturisko identitāti, bet sadarboties arī saimnieciski.

15:19 P. Stradiņš atzīst, ka jau līdz šim nav izdarīts pietiekami. Tas arī tagad ir jālabo, piemēram, infrastruktūra.

15:22 "Es gribētu aicināt visus iesaistīties sabiedriskajā, politiskajā darbībā," diskusiju noslēdz E. Levits. Tas, ka Sēlija ir lauku reģions - viņaprāt ir pozitīvi vērtējams.

15.30 Tiešraides beigas.


Teksta un video tiešraides nodrošinājuši laikraksts "Staburags", Vidusdaugavas televīzija un portāls Daugavpilszinas.lv






Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ

Komentāri (0-1/1)
Silvija 10.07.2020 22:29
Kapec tad Eglaine skolu likvide ja atbalsta mazas skolas?
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Aizvadītajā gadā Daugavpilī reģistrēti 485 jaundzimušie, miris 901 iedzīvotājs un reģistrētas 459 laulības, informē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa.
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks un nokrišņiem bagātāks
Lietu vajag lai sazalotu tirumi zalite un kokiem briestu pumpuri..... Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Leduspuke gan nav parazite..un divanaa bezdot algu besanem.ziemas atvalinajums ir beidzies.jasak stradat ..meteni ir aizvaditi ziema nedaudz atkapusies atsaaksas tecet sulas..saseju seklinas stadu audzesanai .siltumnicaa.izklaidei paliks laika maz.sur tur vel palasu zinas un iekomenteju..saprotu ka esmu te aizssedejusies..ir tads teiciens..labak esi par maz nekaa par daudz..es jau butu paserfojusi interneta dziles..bet man to nezin kapec nelauj..tas ir mulkigi....mami milie lotgolisi dzivojiet veseli..neslinkojiet..katrs var atrast darbinu..bet galvenais lai tas patiktu.mans jaunais sadarbibas partners ir pavasaris...attaa..lai jums jauks un gaiss pavasaris. Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Jaunus parazitus Sīkāk...
facebook draugiem
Top