Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinies ar "Divu Krastu Radio"
LV
Kultūra

Aizvadīts vēsturiskās rekonstrukcijas festivāls „Dinaburg 1812”

23.07.2019
Noslēdzies 5. Starptautiskais vēsturiskās rekonstrukcijas festivāls „Dinaburg 1812”, kas 20 .- 21. jūlijā norisinājās Daugavpils cietoksnī. Festivāls ir veltīts 19. gs. pirmās puses notikumiem, kad brašais Dinaburgas cietokšņa garnizons atvairīja Napoleona armijas uzbrukumu 1812. gada jūlijā.

Kopumā festivālā piedalījās200 dalībnieku no22 vēstures rekonstrukcijas un vēsturisko deju klubiem no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Polijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Laika apstākļi pagājušajās brīvdienās ir bijuši īpaši labvēlīgi un festivāla apmeklētāji varēja baudīt plašu un daudzveidīgu jubilejas pasākumu programmu. No rīta viesi varēja vērot svinīgo cietokšņa vēsturiskā karoga pacelšanu un Nikolaja vārtu atvēršanas ceremoniju, bet pusdienlaikā notika svinīgā rekonstrukcijas klubu parāde pūtēju orķestra pavadībā. Vēlāk Marka Rotko mākslas centra pagalmā notika Maskavas ielu teātra “Pololo” uzstāšanās, bet plkst. 14.00 grāvī pie Nikolaja vārtu tilta apmeklētāji varēja vērot zirga trenēšanas paraugdemonstrējumu, kuru vadīja jātniece KaterīnaAgapova. Plkst. 15.00 sākās dienas centrālais notikums – vēsturiskās 1812. gada kaujas rekonstrukcija, ko skatītāji varēja vērot no galvenā vaļņa un M.Rotko centra pagalmā uz tiešā ētera ekrāna. Vakarpusē M. Rotko mākslas centra pagalmā norisinājās balle ampīra stilā, bet plkst. 21.00 apmeklētāji varēja baudīt poļu tautas mūzikas grupas “Percival” krāšņo koncertu. Zīmīgi, ka šī bija grupas pastāvēšanas vēsturē pirmā uzstāšanās Latvijā. Festivāla pirmā diena noslēdzās ar iespaidīgu “Fire ShowStudio” uguns šovu.

Savukārt festivāla otrajā dienā parādē, kas notika pusdienlaikā, skatītāji jau varēja vērot dažādu laikmetu vēsturiskās rekonstrukcijas klubus–krievu un franču armijas karavīrus, Viduslaiku bruņiniekus, kā arī Ziemeļu kara, 1. Pasaules kara un pat 2. Pasaules kara antīko spēkratu. No plkst. 13.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā uzstājās pašmāju mākslinieki – grupa “Rikši”, Cesvaines novada tautas deju un dziesmu ansamblis un Daugavpils Universitātes studentu deju ansamblis “Laima”, un ārvalstu mākslinieki – tautas deju un dziesmu ansamblis «Skaz» no Pleskavas (Krievija), kas uz festivālu kopā ar Cesvaines novada kolēģiem bija ieradušies Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta ietvaros.

Festivāla laikā projekta ietvaros notika arī kultūrvēsturiskā mantojumam un tūrismam veltītā konference “Mantojuma saglabāšanas un tūrisma attīstības aktualitātes pārrobežu reģionā”. Konferences centrālo ziņojumu par Franču impērijas maršala Nikolā Udino un tā karaspēka darbību pie Dinaburgas cietokšņa 1812. gadā sniedza pasaulē atzītais vislielākais speciālists Francijas militārajā vēsture, vēsturiskās rekonstrukcijas kustības Krievijā pamatlicējs Oļegs Sokolovs (Sanktpēterburga, Krievija).

Jubilejas festivāla pasākumi tika plaši apmeklēti. Divu dienu laikā festivālu „Dinaburg 1812” apmeklēja ap 16 tūkstoši cilvēku (daugavpilieši un viesi no visas Latvijas un tuvākajām kaimiņvalstīm). Vislielākā interese, kā jau ierasts, bija par kaujas rekonstrukciju, ko no cietokšņa vaļņiem vēroja vairāki tūkstoši interesentu. Savukārt vakarā uzfolkgrupas “Percival” koncertu un uguns šovu bija ieradušies ap 2000 festivāla apmeklētāju.

Festivālu rīkoja Daugavpils pilsētas dome un Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra, sadarbībā ar biedrību “Daugavpils vēsturiskās rekonstrukcijas klubs” un biedrību “Atmiņu lāde.

Festivāls tika rīkots ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam projekta Nr. LV-RU-002 “Kultūras vēsturiskā mantojuma saglabāšana un popularizēšana Latvijā un Krievijā” finansiālo atbalstu. Par tā saturu pilnībā atbild Daugavpils pilsētas dome.



Daugavpilszinas.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Aizvadītajā gadā Daugavpilī reģistrēti 485 jaundzimušie, miris 901 iedzīvotājs un reģistrētas 459 laulības, informē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa.
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks un nokrišņiem bagātāks
Lietu vajag lai sazalotu tirumi zalite un kokiem briestu pumpuri..... Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Leduspuke gan nav parazite..un divanaa bezdot algu besanem.ziemas atvalinajums ir beidzies.jasak stradat ..meteni ir aizvaditi ziema nedaudz atkapusies atsaaksas tecet sulas..saseju seklinas stadu audzesanai .siltumnicaa.izklaidei paliks laika maz.sur tur vel palasu zinas un iekomenteju..saprotu ka esmu te aizssedejusies..ir tads teiciens..labak esi par maz nekaa par daudz..es jau butu paserfojusi interneta dziles..bet man to nezin kapec nelauj..tas ir mulkigi....mami milie lotgolisi dzivojiet veseli..neslinkojiet..katrs var atrast darbinu..bet galvenais lai tas patiktu.mans jaunais sadarbibas partners ir pavasaris...attaa..lai jums jauks un gaiss pavasaris. Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Jaunus parazitus Sīkāk...
facebook draugiem
Top