Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinies ar "Divu Krastu Radio"
LV
Kultūra

Tiks noskaidrots Daugavpils skaļās lasīšanas čempions

18.02.2019
22. februārī plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” (Mihoelsa ielā 58) notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra lasītveicināšanas kampaņas “Skaļās lasīšanas sacensība” Daugavpils reģionālais fināls. Pasākumā pulcēsies 5.-6. klašu skolēni – skolu sacensību uzvarētāji, lai cīnītos par Daugavpils pilsētas skaļās lasīšanas čempiona titulu. Reģionālā fināla uzvarētājs turpinās sacensību Valsts finālā, kas norisināsies 18. maijā Rīgā.

Skaļās lasīšanas ideja aizgūta no Nīderlandes, kur šāda sacensība notiek jau vairāk nekā 20 gadus, ik reizi iesaistot ap miljons bērnu. Līdzīga veida konkursi tiek rīkoti arī citās pasaules valstīs. Skaļās lasīšanas sacensības dalībnieki izvēlas sev tīkamu grāmatu lasīšanai un sagatavo līdz trīs minūšu garu uzstāšanos. Lai grāmatas fragmenta lasījums būtu saprotams, konkursants vispirms klātesošajiem sniedz īsu sižeta izklāstu līdz tai vietai, no kuras sāks lasīt. Skolēnu uzstāšanos vērtē kompetenta žūrija, pievēršot uzmanību tādiem kritērijiem kā skaidra dikcija un atbilstošs uzsvaru lietojums, prasme lietot savu balsi, kā arī spēja veidot kontaktu ar auditoriju un ieinteresēt ar savu lasījumu.

Latvijā Nacionālā skaļās lasīšanas sacensība, kurā piedalās 5. un 6. klašu skolēni, notiek jau otro gadu. Tās mērķis ir veicināt bērnu interesi par grāmatām un lasīšanu, sekmēt lasītprieku un iesaistīt bērnus kopīgās lasīšanas aktivitātēs. Sākotnēji tiek rīkoti vietējie konkursi skolās, lai noteiktu skaļās lasīšanas čempionus, kuri savu skolu pārstāvēs reģionālajā finālā. Savukārt reģionālā fināla uzvarētāji tiekas Valsts finālā, lai noskaidrotu Valsts skaļās lasīšanas čempiona titula īpašnieku, kurš uz gadu kļūst par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru un iegūst ceļojošo balvu savai skolai.

Daugavpilī šajā mācību gadā Skaļās lasīšanas sacensībā iesaistījušās 14 skolas, kas ir par trim vairāk nekā pērn. Aizvadītā gada nogalē tika noskaidroti skolas skaļās lasīšanas uzvarētāji, kuri tagad tiksies reģionālajā finālā. Par Daugavpils pilsētas skaļās lasīšanas čempiona titulu cīnīsies: Nikola Kursīte (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs), Sofija Borovska (J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija), Valērija Zuboviča (Daugavpils 3. vidusskola), Anastasija Minkeviča (J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskola), Darja Gurčenkova (Daugavpils 9. vidusskola), Sofija Kuzņecova (Daugavpils 10. vidusskola), Renāts Mihailovs (Daugavpils 12. vidusskola), Artjoms Tamanis (Daugavpils 15. vidusskola), Adrians Golmeisters (Daugavpils 16. vidusskola), Jolanta Karloviča (Daugavpils 17. vidusskola), Ilāna Skreba (Daugavpils 11. pamatskola), Juris Gura (Daugavpils Saskaņas pamatskola), Sintija Ivbule (Daugavpils Vienības pamatskola), Milāna Zarina (Daugavpils Stropu pamatskola – attīstības centrs).

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības Daugavpils reģionālais fināls notiks 22. februārī plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” (Mihoelsa ielā 58). Skolotāji un līdzjutēji, kuri uz sacensību dosies kopā ar katras skolas lasīšanas čempionu, aicināti izgatavot plakātus un aktīvi atbalstīt visus sacensības dalībniekus. Pasākuma publicitātes vajadzībām tā laikā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.




Daugavpilszinas.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Aizvadītajā gadā Daugavpilī reģistrēti 485 jaundzimušie, miris 901 iedzīvotājs un reģistrētas 459 laulības, informē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļa.
Apspriest
Aptauja
Cik bieži Jūs lietojat sociālos tīklus?
Jaunākie komentāri:
Nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks un nokrišņiem bagātāks
Lietu vajag lai sazalotu tirumi zalite un kokiem briestu pumpuri..... Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Leduspuke gan nav parazite..un divanaa bezdot algu besanem.ziemas atvalinajums ir beidzies.jasak stradat ..meteni ir aizvaditi ziema nedaudz atkapusies atsaaksas tecet sulas..saseju seklinas stadu audzesanai .siltumnicaa.izklaidei paliks laika maz.sur tur vel palasu zinas un iekomenteju..saprotu ka esmu te aizssedejusies..ir tads teiciens..labak esi par maz nekaa par daudz..es jau butu paserfojusi interneta dziles..bet man to nezin kapec nelauj..tas ir mulkigi....mami milie lotgolisi dzivojiet veseli..neslinkojiet..katrs var atrast darbinu..bet galvenais lai tas patiktu.mans jaunais sadarbibas partners ir pavasaris...attaa..lai jums jauks un gaiss pavasaris. Sīkāk...
Izlozēti Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu sarakstu kārtas numuri
Jaunus parazitus Sīkāk...
facebook draugiem
Top